Hírek


Szerb tűzoltókat fogadott a megyei igazgatóság
2018. február 12. 16:10
A szabadkai kollégák két napot töltöttek Csongrád megyében, a szakmai találkozó célja a kapcsolatépítés és az együttműködés fejlesztése volt.

2018. február nyolcadikán, délelőtt tíz órakor érkezett meg a hatfős szerb delegáció a megyei katasztrófavédelem igazgatóságára.

A vendégeket Szatmári Imre tű. dandártábornok, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója fogadta. A hivatalos meghívásra hat szabadkai tűzoltó munkatárs érkezett Magyarországra.

Despotovic Ilia rendőrségi főtanácsos, ezredes, a szabadkai rendkívüli helyzetek osztályának első embere vezette a küldöttséget. Vele együtt érkezett Szegedre Juhász Vilmos, a megelőzési alosztály megbízott vezetője, Borovic Vlatko, a megelőzési alosztály felügyelője, Ljubisavljevic Goran, a szabadkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese, Tapiska Andrea, a polgárvédelmi alosztály felügyelője, valamint Lazic Jaga közigazgatási alkalmazott, az osztály dokumentalistája.

 

A fogadás első részében a megyei igazgatóság vezetői szakmai előadások keretében mutatták be a szervezet működését, a szakmai feladatokat és az utóbbi évek nagyobb beavatkozásait. Legutóbb 2015. októberében jártak nálunk a szerb tűzoltók, Szatmári Imre tű. dandártábornok előadásában kitért az azóta eltelt időszak fejlesztéseire és a kiemelkedő eseményekre is.

 

A szakmai előadásokat követően a kora délutáni órákban a szegedi tűzoltó-parancsnokság munkatársai fogadták a szerb küldöttséget. Ördög István tű. alezredes és Galiba Gábor tű. őrnagy mutatták be a tűzoltóság újonnan beszerzett járműveit és tűzoltó-technikai felszereléseit, valamint a kirendeltség működését, feladatrendszerét. A delegáció tagjai több szakmai kérdést is feltettek a magyar félnek, egyeztették a beavatkozások módzsertanát és a működésben észlelhető különbözőségeket. A csütörtöki nap a kisteleki őrsön tett látogatással fejeződött be. Az őrs parancsnoka mutatta be a 2014-ben alapított szervezeti egység működését, a beavatkozások jellegét és az utóbbi időszak tapasztalatait.

 

A látogatás második napja a hódmezővásárhelyi tűzoltó-parancsnokságon indult. A vendégeket Krám István tű. alezredes és Csuka Attila tű. alezredes fogadta a tűzoltóság Szent István téri épületében. A kirendeltség-vezető elsőként ismertette a kirendeltségen zajló hatósági és egyéb szakmai munkát, majd a tűzoltó-parancsnok emelte ki a helyi sajátosságokból adódó fontosabb tűzoltói feladatokat és a kiemelkedő beavatkozásokat. A külföldi vendégek megismerhették a városban zajló nagyobb beruházásokat és fejlesztéseket, valamint az ezekhez kapcsolódó tűzoltói beavatkozásokat.

 

A kétnapos szakmai programsorozat rövid városnézéssel, majd egy ebéddel zárult Hódmezővásárhelyen, ahol a magyar és a szerb fél közösen értékelte az elmúlt napok eseményeit, a két nap során szerzett szakmai tapasztalatokat. A szerb delegáció vezetője, Despotovic Ilia kiemelte, a Magyarországon tett látogatásokról minden alkalommal hasznos szakmai tapasztalatokkal és a szerb gyakorlatba is átültethető elgondolásokkal, információkkal térnek haza.

Az ezredes kiemelte, hazatérve kezdeményezik, hogy a 2018-as évben a magyar fél is látogatást tehessen a szerb tűzoltóknál. Elmondta, hogy a magyar kollégák szakmai múltjukkal és tudásukkal mindenképp hozzájárulhatnak a szerb tűzoltók szakmai előrelépéshez.


Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI


 

Kapcsolódó képek:

Szerb tűzoltókat fogadott a megyei igazgatóság Szerb tűzoltókat fogadott a megyei igazgatóság Szerb tűzoltókat fogadott a megyei igazgatóság
>>> További képek a galériában <<<