Hírek


Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció zajlott az ország közútjain
2018. október 01. 13:06
A korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is országos közúti ellenőrzési akciót tartott a katasztrófavédelem a társszervek területi és helyi szerveinek bevonásával. A DISASTER 2018 ADR II. elnevezésű ellenőrzéssorozat a szeptember 25. és 27. közötti időszakban zajlott.

Az akció elsődleges célja az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése, a szabálytalan, ezért kockázatot jelentő veszélyes áruk kiszűrése, ezzel a közúti közlekedés biztonság növelése volt. Az akció kedden egy központilag végrehajtott rádiópróbával indult, majd országosan, valamennyi megyét érintően bonyolódott le. Összesen 125 ellenőrzési helyszínen 353 katasztrófavédelmi szakember vizsgálta a veszélyes árut szállító járműveket, az akcióban a hatékonyabb munka érdekében mozgó katasztrófavédelmi ellenőri csoportok is részt vettek.
 
A három nap során 3976 közúti járművet ellenőriztek, ezek közül 912 jármű szállított az ADR hatálya alá tartozó veszélyes árut. Az ellenőrök 42 közúti járműnél összesen 79 szabálytalanságot tártak fel. A feltárt szabálytalanság miatt 13 járművet feltartóztattak, 18 szabálytalanság pedig olyan kockázatot jelentett, hogy azonnali intézkedéseket kellett tenni. A szakemberek majdnem tíz esetében még a helyszínen kiadták a hatósági határozatot.
 
Jellemzően a rakomány nem megfelelő rögzítésével, a fuvarokmány hibás kitöltésével, illetve az írásbeli utasítás, valamint a tűzoltó készülékek hiányával találkoztak a hatósági szakemberek. A három nap során ellenőrzött közúti járművek mintegy 10 ezer 600 tonna, és több mint 3 millió liter veszélyes árut szállítottak.
 
A katasztrófavédelem minden évben tart a mostanihoz hasonló összehangolt ellenőrzési akciókat, amelyek azt mutatják, hogy évről évre csökken a feltárt szabálytalanságok száma, vagyis a szállításban részvevő cégek egyre jobban törekednek a szabályok betartására.

Forrás: BM OKF