Hírek


Csongrád megye is csatlakozott az országos véradáshoz
2018. október 10. 13:21
Országos véradást szervezett a katasztrófavédelem három nappal a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja, október tizenharmadika előtt. Minden megyei igazgatósága lehetőséget biztosított a véradásra, így a szegedi és a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon is jelentkezhettek az önkéntesek. A Csongrád megyei véradáshoz két helyszínen összesen ötvennyolcan csatlakoztak.

Szegeden reggel hét órától tíz óráig, Hódmezővásárhelyen pedig tizenegy órától délután egy óráig várták az önkénteseket a kihelyezett véradó-állomáson. Legtöbben a beosztott tűzoltók állományából jelentkeztek véradásra, de ott volt az önkéntesek között mindkét laktanya parancsnoka, és sokan adták vérüket a hivatali munkarendben dolgozók közül is.

Vért bárki adhat, aki egészséges, és elmúlt tizennyolc, de kevesebb mint hatvanöt éves, és a helyszíni orvosi vizsgálat nem tár fel kizáró okot. A jelentkezők egy kérdőívet töltenek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések szerepelnek. Aki megfelelt a szűrésen, attól egy-egy alkalommal négy és fél deciliter vért vesznek le, ez egy átlagos állapotban lévő felnőttnek rövid távon sem okoz egészségügyi problémát.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl.

Ez a nap is figyelmeztet minket arra, hogy a legtöbb természeti katasztrófa emberi behatásoktól mentesen alakul ki, így mindig legyünk tisztelettel a természet felé.

A véradás országos összefoglalóját itt olvashatja el.

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI

         Hódmezővásárhelyi HTP

 


 

Kapcsolódó képek:

Csongrád megye is csatlakozott az országos véradáshoz Csongrád megye is csatlakozott az országos véradáshoz Csongrád megye is csatlakozott az országos véradáshoz
>>> További képek a galériában <<<