Hírek


Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében
2018. december 07. 13:14
Több mint tizenhat millió forint került a megyei egyesületekhez és a mentőcsoportokhoz.

A vadonatúj felszereléseket az egyesületek és a mentőcsoportok képviselői december hetedikén, pénteken délelőtt vehették át a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség épületében.

A megnyitón Szatmári Imre tű. dandártábornok kiemelte, az egyesületek nagy segítséget jelentenek olyan esetekben, amikor egy időben több helyszínen is be kell avatkozniuk a tűzoltóknak. Ugyanilyen fontos az egyesületek szerepe abban is, hogy a gyors beavatkozásokkal megakadályozzák a tűz továbbterjedését. Sok esetben az önkéntes tűzoltók azok, akik elsőként érkeznek ki a káresetek helyszínére.

A tábornok megköszönte az egyesületek munkáját, hangsúlyozva, hogy az önkéntesek szabadidejüket áldozzák mások értékeinek, életének megmentésére.

A megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek 2017-ben a beavatkozások mintegy tíz százalékában segítették a hivatásos egységek munkáját. A tavalyi évben például összesen 252 beavatkozásban közreműködtek a megyei önkéntesek, 2018-ban pedig eddig 164 esetben riasztotta a szegedi főügyelet valamelyik önkéntes egyesületet.

Az önkéntes mentőcsoportok speciális tudásukkal és eszközeikkel járulnak hozzá a hivatásos egységek mentéseihez. Búvárokból, alpintechnikai szakemberekből álló szervezeteik 2018-ban eddig negyvenhárom esetben végeztek mentéseket, illetve vettek részt különböző gyakorlatokon.

Az önkéntes tűzoltóknak a megyei igazgatóság szakemberei is rendszeresen szerveznek elméleti-és gyakorlati felkészítéseket. A megyében egy önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóság működik. A mórahalmi egyesület 2015 novemberétől vállalta a minimum 4500 készenléti óraszámot, amelyet megalakulása óta jelentősen túlteljesített. 217-ben több mint hatezer órát voltak a tagok készenlétben. A Mórahalom ÖTE 2018-ban eddig összesen 48 esetben vonult káresetekhez, amelyből 29 esetben önállóan, a hivatásos egységek jelenléte nélkül végezte el a mentést.

A Csongrád megyei egyesületek a most elnyert összeget az eszközök beszerzésén kívül ifjúságnevelésre, hagyományőrzésre, működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és-felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre fordíthatják.

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI

 

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében
>>> További képek a galériában <<<