Hírek


Elismerés Sáfrány Péter nyugalmazott tű. századosnak
2019. január 18. 13:37
A tűzvédelmi nevelés területén elért eredményeit ismerte el a tűzoltó szövetség

A Magyar Tűzoltó Szövetség Gróf Széchenyi Ödön Emlékplakettjét vehette át a közelmúltban a csongrádi Sáfrány Péter ny. tű. százados. Az elismerést a tűzvédelmi oktatás-nevelés területén huzamos időn át kifejtett, kiemelkedő pedagógiai és szakmai munkájáért vehette át.

Sáfrány Péter 1982-ben szerelt fel a szentesi tűzoltóságra, vonulós tűzoltóként kezdte meg szolgálatát. Éveken át tűzeseteknél avatkozott be, számos balesetnél mentett. Sok tragédiával szembesült, de egy lakástűzről készült fotó nagy hatással volt rá. A fényképen egy összeégett kisgyermek holtteste volt látható. Ekkor határozta el, hogy saját tudását és tapasztalatait felhasználva mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen tragédiákat.

1983-ban kezdte el az első tankönyv írását. Célja az volt, hogy a pedagógusokon keresztül tanítsa meg a gyermekeknek a tűz használatát. Fontos, hogy használatot tanít, nem pedig a tiltásokra alapozva, a veszélyeket ismertetve óvja meg a gyerekeket a balesetektől.

Öt kiemelt téma köré csoportosította a tűzvédelmi nevelést: a gyújtás, az oltás, a jelzés, a mentés és a megelőzés.

A kísérleti anyagok megjelenésével párhuzamosan felkészítették a tanárokat az oktatási anyag megfelelő átadására, a kísérleti csoporton tesztelték a tankönyvek tartalmát. Később a könyveket beépítették a tanrendbe, az oktatási anyagokat rendszeresített tankönyvként árulták. Leginkább az otthoni tűzhasználatra építette az ismereteket.  

Az oktatások már akkor interaktív módon, a gyakorlati elemekre építve, látványos bemutatókkal egybekötve zajlottak. A pedagógusokon kívül a szülők felelősségét is hangsúlyozta, fontosnak tartotta az ő felkészítésüket is. Ezt a kiadványokon keresztül valósította meg, melyeket a gyermekek hazavittek, az abban felsorolt példákat otthoni környezetben is gyakorolhatták. Sáfrány Péter elvei szerint már 3-4 éves korban meg kell kezdeni a gyermekek oktatását, ekkor már testközelből találkozniuk kell a tűz hatásával, illetve meg kell tanulniuk a kisebb lángokat elfújni, eloltani.

Sáfrány Péter több tankönyvet írt, ezek ma is elérhetőek az interneten. 1998-ban vonult nyugdíjba. Elismerését büszkén vette át, de ezzel nem zárta le pályafutását. A tananyag írásán, a megfelelő tanítási módszerek kidolgozásán a mai napig dolgozik. Fejlesztési programját a mai napig felhasználják a hasonló témakörökön dolgozó szakemberek.

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI


 

Kapcsolódó képek:

Elismerés Sáfrány Péter nyugalmazott tű. századosnak Elismerés Sáfrány Péter nyugalmazott tű. századosnak Elismerés Sáfrány Péter nyugalmazott tű. századosnak
>>> További képek a galériában <<<