Hírek


Lezárult az ifjúsági verseny középiskolai fordulója, fábiánsebestyéni diákok képviselik megyénket az országos döntőben
2019. április 11. 15:39
Április tizenegyedikén újabb állomásához érkezett a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny. Ezúttal a középiskolások mérték össze rátermettségüket, a 9-13. évfolyamos diákok adtak számot felkészültségükről. A versenynek Csongrád városa adott otthont.

Az ifjúsági verseny több évtizedes hagyományra tekint vissza a katasztrófavédelem történetében. A minden évben megrendezett megyei és országos eseményeken több száz diák ad számot a tanév során szerzett elméleti és gyakorlati tudásáról.

A verseny egyik célja az, hogy a fiataloknak is legyenek alapvető ismereteik, például a veszélyhelyzetekben alkalmazható védekezésről, a katasztrófahelyzetek esetén betartandó magatartási szabályokról. Fontos, hogy az ifjabb generáció tudatosan készüljön fel az esetleges civilizációs katasztrófák hatásai elleni védelemre, szükség esetén magabiztos segítői legyenek bajba jutott embertársaiknak.

A középiskolások megyei fordulóját a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség rendezte, a versenyállomásokat a csongrádi tűzoltó-parancsnokság környékén állították fel a szervezők. A felkészülés már szeptemberben megkezdődött, azóta az ötfős csapatok felkészítő tanáraik segítségével, folyamatosan bővítették katasztrófavédelmi és polgári védelmi ismereteiket.

A versenyen a tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adtak számot az elmúlt hónapokban elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, a mentésekben való jártasságukról.

A megnyitón Szatmári Imre tű. dandártábornok, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója, valamint Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere köszöntötte a szervezőket és a versenyzőket, majd tíz órakor egyszerre indult el mind a hét állomáson a feladatok végrehajtása. A csapatok jókedvűen és izgatottan várták az elméleti és gyakorlati tesztek végrehajtását. A diákok és kísérő tanáraik állomásról állomásra haladtak. Nyúlgátat építettek, túlélő-csomagot állítottak össze, viharjelzéseket értelmeztek, és a veszélyes anyagok jelölését ismerték fel a versenyzők. A gyakorlati feladatok között szerepelt a tűzoltó szakfelszerelések ismerete is, egy füsttel teli sátorban kellett megtalálni és felismerni a tűzoltók által gyakran használt eszközöket. A tesztek kitöltésével az elméleti tudást mérték fel a szakembere, a Vöröskereszt által üzemeltetett állomáson pedig az újraélesztést és a mentők pontos riasztását mutatták be a diákok.

A verseny utolsó feladata fél tizenkettőkor zárult, ekkor már megszülettek a végeredmények is. Az ebédet követően fél egykor indult az eredményhirdetés, ahol Szatmári Imre tű. dandártábornok adta át a díjazottak jutalmát.

A verseny tétje mindig nagy, hiszen a legjobbnak bizonyult csapat az országos döntőben folytathatja a versenyzést. Izgalmas harc folyt a pontokért, melyben végül a fábiánsebestyéni iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak.

A csapatok az alábbi helyezéseket érték el:

  1. Szentes Sebestyén ÖTE Fábiáni Fiatalok Csapata
  2. Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola-Makó
  3. HSZC Sághy Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium-Csongrád
  4. SZSZC Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola – Szeged
  5. Földeák ÖTE
  6. HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola-Hódmezővásárhely
  7. Bedő Albert Szakgimnázium Erdészeti Szakközépiskola és Kollégium-Ásotthalom

Gratulálunk a versenyzőknek, a döntőbe jutott csapatnak eredményes szereplést kívánunk az országos döntőben!

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Lezárult az ifjúsági verseny középiskolai fordulója, fábiánsebestyéni diákok képviselik megyénket az országos döntőben Lezárult az ifjúsági verseny középiskolai fordulója, fábiánsebestyéni diákok képviselik megyénket az országos döntőben Lezárult az ifjúsági verseny középiskolai fordulója, fábiánsebestyéni diákok képviselik megyénket az országos döntőben
>>> További képek a galériában <<<