Kapcsolódó hírek


Tovább zajlik a szúnyoggyérítés
2017. június 06. 14:01
A katasztrófavédelem irányításával a héten folytatódik a június 1-jén kezdődött országos szúnyoggyérítési program. Az első hétre tervezett 28 ezer hektárnyi, a Szigetközben és a Tisza-tónál lévő területet maradéktalanul sikerült kezelni. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 40 ezer hektárt légi, 40 ezer hektárt földi és 5 ezer hektárt biológiai módszerrel kezelnek majd a szakemberek.

A program első napjaiban összehangolt légi és földi kémiai, valamint kiegészítő biológiai szúnyoggyérítés zajlott a Szigetközben. A mosoni térség több településén erős a szúnyogártalom, ezért itt a következő hetekben újabb kezelésekre lesz szükség. A Tisza-tónál múlt héten elvégzett légi kezelést ezen a héten földi védekezéssel, valamint a lárvák tenyészhelyein biológiai módszerrel egészítik ki.
 
Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor a héten a Balatonnál és a Duna mentén zajlik majd biológiai lárvagyérítés. A kifejlett vérszívók elleni védekezést Komárom, Dunakanyar, Budapest, Dunaújváros, Szekszárd, Baja, Mohács és Szolnok környékén végzik a héten.
 
A szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve térképes ábrázolásokkal folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján.
 
Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.
 
  Fotó: Csongrád MKI

 

Csütörtökön kezdődik a központi szúnyoggyérítési program
2017. május 29. 13:41
Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program. A kivitelezés a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, mivel jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó.

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért június 1-től Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. Légi és földi módszer együttes alkalmazásával kezdik a vérszívók elleni védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.
 
A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve a holnapi naptól folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján.
 
Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.
 
A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

Fotó: Jóri András/BM OKF

 


 

Kapcsolódó információk: