Komplex katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlat Algyőn

2021. szeptember 11. 10:12

Szeptember kilencedikén és tizedikén tartott nagyszabású gyakorlatot a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség, melynek két napon át Algyő települése adott otthont. 

Minkét napon szimulált káresemények sorozata követte egymást, melyek felszámolása több mint kétszáz szakember bevonásával zajlott. A hivatásos és az önkéntes tűzoltókon kívül a mentők, a rendőrség és a vöröskereszt munkatársai, valamint több mint harminc imitátor segített abban, hogy a balesetek valósághűek, a mentések pedig szakszerűek legyenek. 

Az algyői tanösvény erdős területe biztosította helyszínt az egyik látványos mentési gyakorlathoz. A Tisza mentén – a feltételezés szerint – egy erős vihar miatt több kiránduló is megsérült.  A hivatásos egységek koordinálása mellett a szegedi, a makói, a mórahalmi és kisteleki járásokból érkezett önkéntes egységek kezdték meg a „sérültek” mentését és elsődleges ellátását. Mindegy úgy zajlott, ahogyan az a valóságos baleseteknél történik. Mintegy harminc diák és tanár mentését végezték el az egységek, akiket a Vöröskereszt H-Hero egysége által létesített mobil kórház fogadott a tűzoltói beavatkozás után. Emellett a csütörtöki napon még a szegedi tűzoltók egységei az algyői létesítményi tűzoltókkal közösen gyakorolták a veszélyes anyagokkal kapcsolatos mentési protokollokat, emellett közös magasból mentési feladatokat is végrehajtottak.

A második napon egy szimulált, halálos kimenetelű tömegszerencsétlenség várta a beavatkozókat. Az oldalára borított autóbusz mellett a feltételezés szerint három másik jármű is balesetet szenvedett Szeged külterületén. A tömegbaleset feladatai során a tűzoltó egységek mellett a rendőrség és mentők egységei is bekapcsolódtak a harmincnégy különböző sérülést eljátszó imitátor szakszerű mentésébe. A buszban és a járművekben is több súlyos sérült volt, az ő gyors és szakszerű mentése mellett az áldozatok kiemelése is feladata volt az egységeknek. Fontos volt, hogy a tűzoltók és a mentők – ahogyan a valóságban is – minden mozzanatot összehangolva, egymást segítve, a lehető leggyorsabban végezzék el.  

A gyakorlat fő célja az volt, hogy az önkéntes mentőszervezetek tagjait felkészítsék, tudásukat mélyítsék, a mentéseket pedig szimulált körülmények között gyakorolhassák.  Azért is van erre szükség, mert a civil szervezetek az utóbbi időben számos új eszközzel gyarapodtak. Az új technikai felszerelések pontos használatát pedig egy gyakorlat keretén belül lehet tökéletesen elsajátítani.  

A mentéseket a DORT speciális mentők quadokkal és egyedi szállítóeszközökkel segítették. 

A további fejlesztések elősegítése érdekében a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének közreműködésével olyan új döntéstámogatási és felderítési lehetőségeket is tesztelni tudtak a katasztrófavédelmi szakemberek, melyek a jövőbe mutatva jelentősen segíteni tudják mentési munkájukat. 

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád-Csanád MKI