Az elmúlt hétvége tűzesetei és műszaki mentései

2022. június 27. 08:00

Pénteken három szabadtéri tűzesetről érkezett lakossági bejelentés megyénkben. Szegeden a Baktói út végén, majd a Gyertayöntő utcánál lángolt a kiszáradt aljnövényzet. A város hivatásos tűzoltói rövid idő alatt elfojtották a lángokat, a tűz nem okozott komoly károkat a környezetben. Kora este pedig Mórahalmon lángolt a tarló, mintegy ötezer négyzetméteren. A főügyelet a ruzsai és a szegedi hivatásos, valamint a mórahalmi önkéntes tűzoltókat riasztotta a helyszínre. A tűz egy lakóépületet is veszélyeztetett. A tűzoltók közös erővel, megfeszített munkával megvédték az épületet, majd megfékezték a lángokat. Senki sem sérült meg.

Szombaton kora délutáni vihar adott munkát a megye tűzoltóinak. Tizenkét lakossági bejelentés érkezett, főleg a megye északi részén okozott károkat az erős szél. Csongrád, Csengele, Zákányszék és Pusztaszer térségéből érkezett a legtöbb jelzés. Kidőlt fák, lehasadt faágak akadályozták a forgalmat, vagy veszélyeztették a lakóépületeket. Volt, ahol a távvezetékekre hasadtak a több méteres faágak. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók együtt dolgoztak a károk felszámolásán. Személyi sérülés sehol sem történt. 

Vasárnap három szabadtéri tűzesetnél avatkoztak be a Csongrád-Csanád megyei tűzoltók. Mindhárom esetben Szegeden gyulladt ki az aljnövényzet. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem okozott komoly károkat a környezetben, személyi sérülés egyik esetben sem történt. 

A nyílt égésterű vízmelegítő miatt emelkedett meg a szén-monoxid-szint egy hódmezővásárhelyi családi házban. Az érzékelő-berendezés jelezte a veszélyt, a házban élők azonnal tárcsázták a segélyhívót. A város hivatásos tűzoltói érkeztek a helyszínre, a mérőműszerek is kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét. Az apát és két lányát a mentők megfigyelésre kórházba szállították. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően súlyos mérgezés nem történt. Árokba sodródott egy autó vasárnap éjjel Makón, a Csokonai utcában. A makói egység áramtalanította a járművet, a sofőr megsérült a balesetben. 

Úttestre dőlt egy nagy méretű fa vasárnap Hódmezővásárhelynél, a 4418-as úton. A város hivatásos tűzoltói kézi erővel végezték el a mentést, a forgalom a beavatkozást követően zavartalanul haladt tovább. 

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. 

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. 

Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi!!!

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.
 
A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!
 
A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
 
Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

Fotó: Csongrád-Csanád MKI/archívum