Hat fiatal tűzoltó állt szolgálatba Csongrád-Csanád vármegyében

2024. július 12. 12:00

Ritka pillanat egy katasztrófavédelmi igazgatóság életében, amikor egyszerre hat kollégát is fogadhatnak. Ez történt pénteken reggel Szegeden, a Berlini körúti épületben, ahol Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a frissen végzett tűzoltókat. Öten közülük Szegeden, egy bajtársuk pedig Hódmezővásárhelyen kezdi meg a következő napokban tűzoltói hivatásuk gyakorlását.

Peták Patrik 26 éves, Üllésen él családjával. Több olyan barátja is van, akik már hosszú évek óta tűzoltóként dolgoznak, az ő hatásukra adta be önéletrajzát a szegedi parancsnokságra. Szabadidejében sportol, sokat focizik a barátaival. Szegeden veszi fel élete első szolgálatát. 

Török Péter 30 éves, feleségével és két kislányával (2 és 4 évesek) Sándorfalván élnek. Nyolc évet töltött el a honvédség kötelékében, majd úgy döntött, tűzoltónak áll. Péter is a szegedi tűzoltók csapatában kezdi meg munkáját. Szabadidejében sportol, focival és úszással tartja jó kondícióban magát. 

Rácz Kamil 32 éves, 2 kisfiú apukája, családjával Szegeden él. Korábban ő is éveket töltött a honvédségnél, majd a szegedi környezetgazdálkodásnál is dolgozott. Kamil szintén a szegedi tűzoltók között áll szolgálatba. 

Mucsi Ákost is a szegedi bajtársai várják, ott sajátíthatja el a tűzoltói hivatást. Ákos 26 éves, tompai, de jelenleg Szegeden él. A futball nála is nagy szerelem. Izgatottan várja, hogy hogyan tudja a valós mentéseknél kamatoztatni mindazt, amit eddig tanulmányai során elsajátított. 

Horváth Dominik a legfiatalabb az újoncok csapatában, mindössze húsz éves. Érettségi után jelentkezett a tűzoltókhoz, Barátain keresztül tapasztalta meg a tűzoltói hivatás sajátosságait, nem volt ismeretlen számára ez a munka. Rendszeresen sportol, a boksz a mindene, több éve űzi ezt a küzdősportot.  

Kocsis Márton az egyetlen, akit nem szegeden, hanem hódmezővásárhelyi várnak bajtársai. 25 éves, Szegeden él  családjával. A Kiskunhalas melletti Imrehegy településéről származik, ahol évek óta tagja az ottani önkéntes tűzoltó egyesületnek. Ott határozta el, hogy a jövőben hivatásos tűzoltóként szeretne élni és segíteni. 

Hatan hatféle élethelyzetben és hatféle múlttal a hátuk mögött érkeztek meg a tűzoltóságra, de a céljuk ugyanaz: ezentúl tűzoltóként élni a mindennapjaikat. Segíteni másokon, csapatban dolgozni, és a kezdeti időszakban természetesen rengeteget tanulni. Mindannyian várják már az első szolgálati napot, amely valószínűleg mind a hat új kolléga számára mozgalmas lesz, hiszen a hőség és a szárazság rendkívül sok munkát ad az egységeknek. 

Fotó: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád VMKI 

 

A csütörtöki, budapesti eskütétel összefoglalója:

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/284387/ujonnan-kikepzett-tuzoltok-tettek-eskut