14 évtizede Makó város szolgálatában

2024. október 03. 12:57

14 évtizede, vagyis 140 éve alakult meg a szervezett makói tűzvédelem. A kerek születésnapot pedig illik megünnepelni. Nem tettek máshogy a makói tűzoltói sem: megemlékezésre várták csütörtök délelőttre vendégeiket.

A laktanya falai között, a jelenkor tűzoltói méltatták a múlt hőseit. A rendezvényen a tűzoltókkal ünnepeltek a társzervek képviselői is. Balogh Róbert tűzoltó alezredes, a makói parancsnokság parancsnoka a rendezvényre meghívta Makó város polgármesterét, a makói járási hivatal vezetőjét, a makói rendőrkapitányság vezetőjét, illetve a tűzoltók szomszédságában szolgálatot teljesítő mentők vezetőjét is. A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok mellett jelen volt a vármegye mindkét kirendeltség-vezetője, valamint az összes hivatásos tűzoltóság parancsnoka is vármegyénkből. 

A rendezvény Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony megnyitóbeszédével indult. Kiemelte, hogy szinte napi szintű munkakapcsolatban van az önkormányzat a tűzoltósággal. Hangsúlyozta, a tűzoltók és a társszervek magas szakmai színvonalú szolgálata kell ahhoz, hogy a makóiak nyugodtam hajtsák álomra a fejüket minden egyes nap. Méltatta a múlt és a jelenkor tűzoltóit és a hivatás sokszor komoly veszélyekkel tűzdelt szépségeit.

Balogh Róbert tűzoltó alezredes beszédében a múltba tekintett vissza. Beszámolója érdekes időutazás volt az 1884-es évektől egészen napjainkig. A parancsnok kiemelte, hogy a napjainkhoz vezető út nem volt zökkenőmentes. Minden időszakban, minden nemzedéknek megvolt a maga küzdelme, de hittel, kitartással és kemény munkával úrrá lettek a nehézségeken. A mai sikerekhez kellett elődeink hite, elszántsága és példaértékű hivatástudata. 

Az ünnepséget a kiszombori általános iskola diákjai, Szabó Nóra és Varga Levente egy-egy verssel színesítette. 

A pohárköszöntőben pedig Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok emelte ki, hogy mennyire fontos az, hogy a tűzoltók folyamatosan fejlődjenek, hiszen a mai modern eszközök és a megváltozott környezet a tűzoltótól is folyamatos fejlődést igényel. 

A tűzoltók imája 

„Kötelességem teljesítése közben
Ó Istenem, ha bármikor láng csap fel,
Adj erőt, hogy megmenthessem az életet, 
nem számít, mennyi idős is legyen.
Segíts, hogy átölelhessem a gyermekemet, mielőtt túl késő,
Vagy megóvjak egy embert a szörnyű végzettől.
Tégy képessé arra, hogy meghalljam a leghalkabb segélykérést,
És gyorssá, és kellően ügyessé, hogy eloltsam a tüzet.
Hogy töltsem be szerepemet, és 
hogy adjam a legjobb önmagam,
Hogy megvédjem az embereket és javaikat.
És ha a Te akaratodból elveszítem az életem,
Vedd védelmező karodba családom, s szeretteim.

Ámen” 

 

Isten éltesse a makói tűzoltókat! 

Fotó: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád VMKI