Közlekedési balesetek, szén-monoxid-szivárgás, állatmentés – a karácsonyi időszak tűzoltói beavatkozásai

2019. december 30. 10:03

Vasárnap hajnalban halálos balesethez riasztották az egységeket. A tűzoltók azonnal megkezdték az újraélesztést, de a középkorú férfi életét már nem tudták megmenteni.

December 25.

Két személyautó ütközött Szentes közelében, a 451-es úton. Az egyik autó az árokba borult, egy utas pedig a roncsok közé szorult. A szentesi és a csongrádi tűzoltókat riasztotta a főügyelet, az egységek feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki a súlyos sérültet.  A két autóban összesen hét ember utazott, közülük hárman sérültek meg. 

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő szerdán éjjel egy szegedi, Boldogasszony sugárúti lakásban. A szegedi tűzoltók érkeztek a helyszínre, a mérőműszerek is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A tűzoltók azonnal értesítették a gázszolgáltató szakembereit, a szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

December 26. 

Két gyermek volt abban a hódmezővásárhelyi lakásban, amelynek bejárati ajtaja véletlenül bezáródott. A folyosón rekedt szülő lakatos segítségével sem tudott bejutni a lezárt ingatlanba, ezért a tűzoltók segítségét kérte. Az egység az ablakon keresztül rövid idő alatt bejutott a lezárt lakásba, a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően senki sem sérült meg. 

Két méter mély gödörbe esett egy kutya Hódmezővásárhelyen, az Andrássy utcában. A tűzoltók kézi erővel, sérülések nélkül emelték ki a bajba jutott állatot a munkagödörből, majd átadták az állatvédők munkatársainak. 

A hajnali órákban árokba hajtott egy személyautó Makó és Kövegy között, a 4434-es úton. A makói tűzoltók végezték el a mentést, áramtalanították a járművet, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben senki sem sérült meg. 

December 27. 

Lehasadt és a magasban lógott egy nagy méretű faág Szegeden, a Torockói utcában. A szegedi tűzoltók rövid idő alatt elvégezték a műszaki mentést, ennek köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Két személyautó ütközött Szegeden, a Kálvária sugárúton. A város hivatásos egysége áramtalanította a járműveket, majd megszüntette a forgalmi akadályt. A balesetben nem sérült meg senki. 

Egy idős nőt mentettek a tűzoltók pénteken. Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton, egy hatodik emeleti lakáshoz riasztották a tűzoltókat a kora délutáni órákban. Az asszony elesett a lakásban, önerejéből nem tudott felállni. Az egység az erkélyajtón keresztül jutott be a lezárt lakásba, majd a sérültet átadta a mentőszolgálat munkatársainak. Az esti órákban pedig Hódmezővásárhelyen mentettek egy idős nőt a tűzoltók, az asszony árokba esett, a tűzoltók emelték ki, a mentők ezek után kezdhették meg a sérült ellátását. 

December 28. 

Kigyulladt egy személyautó szombaton hajnalban az M5-ös autópálya 135-ös kilométerszelvényében. A jármű tulajdonosa a lángokat elfojtotta, a kisteleki hivatásos tűzoltók visszahűtötték az izzó alkatrészeket, majd hőkamerával vizsgálták át a járművet. A tűzesetben nem sérült meg senki. 

December 29. 

Kerítésre dőlt egy nagy méretű fa vasárnap Szegeden, a Teve utcában. A fa a járókelők forgalmát is veszélyeztette. A város hivatásos egysége motoros láncfűrész segítségével végezte el a műszaki mentést, az eset során nem sérült meg senki. 

Halálos baleset történt vasárnap hajnalban Csongrád megyében, a Makót és Hódmezővásárhelyt összekötő 4415-ös számú úton. Az út menti árokba sodródott, majd oldalára borult egy személyautó, amelyben csak a sofőr utazott. A hódmezővásárhelyi és a makói egységeket riasztotta a főügyelet. A tűzoltók – miután kiemelték a sofőrt a roncsok közül -, a mentők kiérkezéséig folyamatosan végezték az újraélesztést. A jármű vezetője a helyszínen életét vesztette, a mentés idején teljes útlezárás volt érvényben. 

Fotó: Csongrád MKI/archívum