Csongrád-Csanád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság

Elnökség:

Elnök: Szatmári Imre tű. dandártábornok, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója,
Alelnök: Rókus Imre tű. ezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese,
Ügyvezető elnök: Dudás László tű. alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője,
Titkár:  Látos István tű. alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály szolgálatvezetője

 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság tevékenysége

Az állampolgárok lakó ingatlanjaiban és a gazdasági szereplők vagyontárgyaiban a tüzek pusztító hatása miatt évente a tízmilliárd forintot elérő nagyságrendben keletkeznek károk, és ezt az összeget a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége növeli. A tűzesetekben évente átlagosan több, mint százan halnak meg, és hozzávetőlegesen tízszer ennyien sérülnek meg. Az ipari ágazatban a tüzek miatt bekövetkező termeléskiesésből fakadó veszteség a tűzkár értékének több százszorosa is lehet. A szabadtéri tüzek a természetben, környezetben súlyos károkat okoznak, ráadásul az ökológiai regenerálódás folyamata rendkívül lassú.

A tüzek miatt a nemzeti vagyonban keletkező károk mértéke leghatékonyabban a szükséges és elégséges színvonalú tűzmegelőzési tevékenységgel csökkenthető. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott propaganda sikeres és hatékony, akkor a fent említett összegeknek akár csak 10 százalékos mérséklése is több milliárdos megtakarítást jelent a nemzetgazdaságnak, az egész országnak. A prevenciós célok közérthető nyelvezetű, de szakmailag kikezdhetetlen kommunikációval érhetők el.

Az eredményes tájékoztató tevékenységhez országos és regionális összefogásra van szükség, amelyben egyaránt fontos szerepet kap a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szerv, az ipar és a mezőgazdaság képviselői, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások, valamint a média. A különböző szakterületeknek a Koordinációs Testületbe delegált szakemberei által szolgáltatott adatok, információk nemcsak az Országos és Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztatási tevékenységét segítik, hanem a napi tűzmegelőzési munka során közvetlenül is hatékonyan felhasználhatóak.

A bizottság tevékenységével eredményesen elősegítheti a jogszabályok megismertetését és azok rendelkezéseinek érvényre jutását, ezen felül értékeli a jogszabályváltozások szakmai és társadalmi hatásait.

A regionális eredmények érdekében megalakultak a vármegyei (területi) tűzmegelőzési bizottságok. A területi tűzmegelőzési bizottságok az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által készített tájékoztatók terjesztésében is nagy szerepet kapnak.

 

A "112 - Tudd, hogy segíthess kampány" Tudástár c. kiadványa  itt tölthető le.