Tartalomjegyzék

Több mint tíz liter vért adtak a szegedi tűzoltók a kihelyezett véradáson

2020. október 14.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesület Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki. Minden év októberében kap nagyobb figyelmet a katasztrófák elleni védekezés, illetve annak fontossága, hogy védekezzünk és felkészüljünk a váratlan veszélyhelyzetekre. 

Ebből az alkalomból a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt ismét véradást szervezett. Hosszú évek hagyománya már, hogy a tűzoltók és a véradó állomások munkatársai ezen a napon a laktanyában találkoznak. 

A szegedi tűzoltó-laktanyában reggel hét és délelőtt tíz óra között várták a katasztrófavédelem munkatársait. A kihelyezett véradáson az egészségügyi személyzet már ismerősként köszöntötte az egyenruhás véradókat, hiszen a tűzoltók évek óta visszatérő kuncsaftok a véradásokon. 

Az egyik önkéntes, Martonosi Ádám tű. százados elmondta, minden évben többször is ad vért. Hangsúlyozta, hogy egy véradással három ember életén is tud segíteni, ezért amikor csak lehet, él a segítségnyújtás lehetőségével. 

A tűzoltók nap mint nap életeken segítenek és életeket mentenek meg a beavatkozások során. Emellett ugyanolyan fontosnak tartják azt is, hogy véradás formájában is segíteni tudjanak embertársaikon. 

Véradó bárki lehet, aki elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves. A jelentkezők egy kérdőívet töltöttek ki, majd egy kisebb egészségügyi szűrésen is átestek. A szegedi tűzoltó-laktanyában a véradásra jelentkezők közül mindenki alkalmas donornak bizonyult. A három órás véradás alatt mintegy tíz liter vér gyűlt össze. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátumot, plazmát és vérlemezke-koncentrátumot állítanak elő. 

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI