Az elmúlt hétvége tűzesetei és műszaki mentései

2021. február 15. 09:04

Berendezési tárgyak égtek egy forráskúti családi házban pénteken. A kisteleki, a kiskunmajsai és a szegedi hivatásos, valamint a csólyospálosi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere a tűz okának felderítésére helyszíni szemlét hajtott végre. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő pénteken éjjel egy domaszéki tanyában. A megemelkedett koncentrációt a szegedi tűzoltók mérései is igazolták. A gázszolgáltató szakemberei a lakók biztonsága érdekében egy készüléket kizártak a szolgáltatásból. A jelzőberendezésnek köszönhetően senki sem sérült meg. 

Egy melléképület lángolt szombaton este Szegeden, a Kikirics utcában. A szegedi tűzoltók két egysége fojtotta el a lángokat, a tűzesetben senki sem sérült meg. 

Parkoló mikrobusznak ütközött egy személyautó szombaton reggel Csongrádon, a Hársfa utcában. A műszaki mentést a város hivatásos egysége végezte el, a sofőrt a mentők kórházba szállították. 

Szombaton két, bajba jutott őzet is mentettek a szegedi tűzoltók. Először délelőtt érkezett lakossági bejelentés Mórahalomról, a Bivalyrezervátum területéről. A tó közepén a jégbe szakadt az őz, önerejéből nem tudott kimenekülni a fagyos vízből. A tűzoltók a jégre fektetett létrák és kéziszerszámok segítségével húzták ki a vízből a riadt állatot, majd a partra vitték. Este pedig az újszegedi Holt-Maros vízében rekedt egy őzbak. Az egység egy kötél segítségével a partra húzta, majd egy plédbe csavarták a kihűlt állatot. A mentés végén mindkét négylábút sértetlenül engedték vissza az élőhelyükre. 

Egy magatehetetlen, beteg asszony mentéséhez riasztották a szegedi tűzoltókat vasárnap kora délután. Szegedről, a Váradi utcából érkezett a bejelentés, az egység percek alatt a helyszínre ért. Az asszony egy lezárt melléképületben feküdt, a tűzoltók az ajtó befeszítésével jutottak be az épületbe. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a mentők megkezdhették a beteg ellátását.

A berendezési tárgyakat veszélyeztette a pincében összegyűlt, nagy mennyiségű esővíz egy hódmezővásárhelyi családi házban. Vasárnap délután riasztották a város hivatásos egységét a Dobó Katalin utcába. A tűzoltók szivattyú segítségével távolították el a felgyülemlett esővizet. 

Súlyos balesethez riasztották a hódmezővásárhelyi tűzoltókat vasárnap délután. A 47-es út 196-os kilométerszelvényében két személyautó karambolozott. A műszaki mentést teljes útlezárás mellett végezték el az egységek. A balesetben három ember megsérült.  

Fotók: Szegedi HTP; Mónus Attila/Hódmezővásárhelyi HTP; Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád MKI