Az elmúlt hétvége tűzesetei és műszaki mentései

2021. május 03. 08:23

Szombaton három lakossági bejelentés érkezett a szegedi főügyeletre. Makón és Szegeden és az összehordott kerti zöldhulladék égett. A városok hivatásos egységei egy vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűzoltók minden esetben felhívták az ingatlantulajdonosok figyelmét a szabadtéri égetés szabályaira. 

Lakóépület tetejére dőlt egy nagy méretű fenyőfa vasárnap Hódmezővásárhelyen. A műszaki mentést a város hivatásos egysége rövid idő alatt elvégezte, a beavatkozásnak köszönhetően az épület nem károsodott. Személyi sérülés nem történt. 

Ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdődtek a kerti és mezőgazdasági munkák. Fontos, hogy a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben egy szerszám, amivel kordában lehet tartani és néhány vödör víz vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Komoly égési sérülések és halálesetek is előfordultak az elmúlt években a kerti gazégetésnek induló tüzek miatt.

A szabadtéri tüzeknél is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. 

Fotó: Csongrád-Csanád MKI/archívum