Három új tűzoltó kezdte meg szolgálatát megyénkben

2021. július 26. 11:00

A hét első napján három új tűzoltót fogadott a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A fiatalok közül ketten szegeden, harmadik társuk pedig Szentesen veszi fel élete első szolgálati napját a héten. 

Balogh Dominik, Mile Gyula és Vida-Szűcs Sándor még 2020 októberében adták be önéletrajzukat a katasztrófavédelemhez. Miután megfeleltek a szigorú fizikai, pszichológiai és orvosi követelményeknek, idén februárban kezdték meg elméleti tanulmányaikat Budapesten. Az oktatásuk kicsit más volt, mint az eddig megszokott, hiszen a vírushelyzet miatt már a tanfolyam elején online oktatásra kellett átállniuk. A vizsgát is elektronikus formában tették le, ezt követően indultak el a gyakorlati képzések. Budapest több pontján is végeztek tűzoltást és a műszaki mentéseket, természetesen csak szimulált káreseteknél. Mindannyian izgatottan várják az első igazi beavatkozást saját szolgálati csoportjukban. További fejlődésükhöz elengedhetetlen az idősebb, tapasztaltabb tűzoltók segítsége, amelyre számítanak is a most felszerelt tűzoltók. 

Balogh Dominik 21 éves. Kisgyermekkora óta rajong a tűzoltókért, nem volt kérdés, hogy felnőttként ő is életeket akar majd menteni. A családban mégsem szólt senkinek, hogy beadta a jelentkezését. Így meglepetésként érte a szüleit a hír, amikor bejelentette, hogy megkezdi tűzoltó-technikai tanulmányait Budapesten. Korábban sportedzőként is dolgozott, természetesen a sport továbbra is az élete fontos része marad. De ma már a hivatása az, amiért igazán rajong. A szegedi tűzoltóknál kezdi meg szolgálatát. 

Mile Gyula Ferenc 26 éves, feleségével együtt Szegeden él. Korábban a kereskedelemben dolgozott, és belekóstolt a cukrászatba is. Egyik legjobb barátja tűzoltóként dolgozik, az ő munkáját látva döntötte el, hogy ő is hivatásosként akarja segíteni a bajba jutott embereket. Szegeden már kedden reggel felveszi az első szolgálatát. A „C” csoport újonca lesz. 

Vida-Szűcs Sándor számára már nem ismeretlen a tűzoltói hivatás, hiszen több családtagja is tűzoltóként dolgozik. Mindig is tűzoltó szeretett volna lenni, de sosem akart elszakadni szülővárosától, Szentestől. Türelemmel kivárta, míg lesz számára is jut egy hely a parancsnokságon. 26 évesen adta be önéletrajzát, most vasárnaptól pedig már ő is hivatásos tűzoltóként szolgálhat. Addig is családjával lehet, ami most kiemelten fontos. Sándor két hete tette legutolsó vizsgáját a tűzoltó képzésen, onnan rohant a szülőszobára, első gyermeke születésére. A szentesi „B” szolgálati csoport tűzoltói várják az újoncot. 

Fotó: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád MKI