Az elmúlt hétvége tűzesetei és műszaki mentései

2022. november 07. 10:53

Jelzett és életet mentett a szén-monoxid-érzékelő pénteken Szegeden. Az Ősz utca egyik harmadik emeleti lakásában adta le a vészjelzést a berendezés, a lakók azonnal tárcsázták a segélyhívót. A szegedi egység méréseket végzett a lakásban, legmagasabb értékeket a nyílt égésterű vízmelegítő mellett mérték. A gázszolgáltató szakemberei a lakók biztonsága érdekben a berendezést leválasztották a hálózatról. Az érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Busz és személyautó ütközött pénteken Szegeden, a Budapesti úton. Senki sem sérült meg, a műszaki mentést a város hivatásos egysége végezte el.

Lecsúszott az úttestről, majd a vasúti sínekre sodródott egy autó pénteken Szentes közelében. A város hivatásos egysége húzta le a járművet a sínekről, a balesetben nem sérült meg senki.  

Két autó karambolozott szombaton Szegeden, a Széksósi úton. A szegedi tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Senki sem sérült meg. 

Úttestre dőlt egy nagy méretű fa szombaton Ópusztaszernél, az 5411-es úton. A kisteleki katasztrófavédelmi őrs egysége rövid idő alatt elvégezte a műszaki mentést, melyet követően a forgalom zavartalanul haladhatott tovább az érintett útszakaszon.  

Elektromos zárlat miatt gyulladt ki egy műanyag kerti medence vasárnap Szegeden. A város hivatásos tűzoltói oltották el a lángokat, senki sem sérült meg. 

Vasárnap este súlyos baleset történt egy szentesi családi házban. Az édesanya begyújtáskor égésgyorsítónak benzint öntött a kályhába. A kályhában a benzingőz berobbant, az édesanya kezéből a benzint ekkor a nyolc éves kisfiára csapódott. Ruhája azonnal meggyulladt, a kisfiú súlyos égési sérüléseket szenvedett. A mentők kórházba szállították. 

Hasonló baleset történt még 2020 decemberében Zákányszéken. Két huszonéves használt égésgyorsítót a begyújtáshoz, amikor lángba borult a melléképület teljes belső tere. Olyan súlyos égési sérüléseket szenvedtek, hogy pár napon belül mindkét fiatal életét vesztette. 

Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy éghető folyadékkal (benzin, gázolaj, hígító) ne locsolják be az előkészített tüzelőanyagot. Az ilyen típusú folyadék már szobahőmérsékleten is intenzíven párolog, az ekkor keletkező gőz másodpercek alatt kitölti a rendelkezésre álló teret, és gyújtóforrás hatására belobbanhat. Ilyenkor a tűztér ajtaján kicsapó láng, súlyos égési sérülést okozhatnak, a tűz a berendezési tárgyakra is átterjedhet. Fontos, hogy a tüzelőt ne a kandalló előtt, vagy mellette tároljuk, mert a kipattanó szikrák meggyújthatják azt. A kandalló, kályha előtt pedig mindig legyen szikrafogó.

Ha szükség van a begyújtáshoz égésgyorsítóra, csak a kimondottan erre a célra gyártott folyadékot használjuk. Biztonságosabb, ha gyújtóst készítünk apróra vágott száraz fából, vagy előre gyártott és forgalmazott tűzgyújtókat használunk. 

 

Fotó: Csongrád-Csanád MKI/archívum