Tűz, baleset és szén-monoxid a hét első napján

2022. november 22. 09:33

Egy lakatlan tanya épülete égett hétfőn délelőtt Bordány külterületén. A szegedi és a ruzsai hivatásos egységek oltották el a lángokat két vízsugárral, személyi sérülés nem történt.

Árokba csúszott egy személyautó hétfőn Makón, az Eötvös utcában. A város hivatásos tűzoltói végezték el a műszaki mentés, a sofőr nem sérült meg. 

Elesett otthonában egy idős asszony hétfőn Hódmezővásárhelyen. Nem tudott ajtót nyitni a mentőknek, ezért kérték a tűzoltók segítségét. A hódmezővásárhelyi egység az egyik ablakot betörte, így jutott be a lezárt ingatlanba, majd a sérültet átadták a mentők munkatársainak.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy szegedi családi házban hétfőn késő este. A szegedi tűzoltók mérőműszerei a ház minden helyiségében kimutatták a megemelkedett koncentrációt. Egy cserépkályhával is fűtött a család, ennek használatát a kémény felülvizsgálatáig megtiltották a szakemberek. A jelzőberendezésnek köszönhetően nem sérült meg senki. 

Négy egyszerű módszerrel megelőzhetőek a szén-monoxid-mérgezések:

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Ezen a linken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok
  • Rendszeresen ellenőriztessük a kémények állapotát, 

Amennyiben családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy-, vagy kétévente kötelező megrendelni egy kéményseprőcégtől. A megrendelés gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért fizetni kell.

Amennyiben társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő értesítést követően magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát. Az, hogy a katasztrófavédelem kéményseprője vagy egy kéményseprőcég szakembere érkezik, az attól függ, hogy melyik településről van éppen szó.

Információk:

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/

Fotó: Csongrád-Csanád MKI/archívum