Lezárult az alkotói pályázat, díjaztuk a legjobbakat

2024. május 31. 10:53

Több, mint száz alkotás érkezett a vármegyei igazgatóságra az elmúlt hetekben arra a pályázatra, amelyet a BM OKF még februárban írt ki.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság pályázatának egyik idei témája a „Füstérzékelő életet menthet” szlogenhez kapcsolódott, a másik pedig a magyar–török kulturális évadhoz, amelynek „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” a jelmondata. A diákok három korcsoportban (6-10, 11-14, 15-18 éves kor között) pályázhattak kézműves alkotással, és korcsoport nélkül digitális alkotással. Emellett a történelmi témát kedvelők irodalmi műveket is vártak a szervezők, melyek Gróf Széchenyi Ödön életét és munkásságát mutatják be. 

A pályaműveket április 21-ig lehetett benyújtani az igazgatóságokhoz. Ezután a szakmai zsűri feladata volt eldönteni, hogy a beérkezett művek közül melyek azok, amelyek dobogós helyezést érdemelnek. 

Többórás tanakodás után születtek meg a végeredmények, a zsűritagok szinte egybehangzóan választották ki a legjobbakat. Minden alkotás más és más szemszögből közelítette meg a tűzoltókat, a tűzoltói hivatást. 

Végül megszületett a végső sorrend, munkatársaink értesítették a gyermekeket és a felkészítő tanárokat, az elmúlt napokban pedig a díjazottaknak átadtuk az ajándékokat. Minden gyermeket a hivatásos tűzoltóságokra vártunk, ahol a díjak mellett körbenézhettek a laktanyában, megismerhették a tűzoltókat és az általuk használt járműveket és technikai eszközöket. Igazi kikapcsolódás volt az ott töltött idő, de nem csak a gyermek, hanem az őket kísérő tanárok és szülők számára is. 

Az élmények nem értek véget itt, hiszen a legjobb alkotások készítői továbbjutottak az országos fordulóba. Ennek eredményhirdetését június 14-én rendezik majd Budapesten, a katasztrófavédelem múzeumában. 

Köszönettel tartozunk minden gyermeknek, aki elküldte a tűzoltókhoz az általa készített rajzot, festményt, vagy vers formájában leírta gondolatait. Mindig öröm számunkra, amikor a legkisebbek szemével láthatjuk a tűzoltók mindennapjait. A gyermekek alkotásain keresztül egy különleges világ képe rajzolódik ki előttünk, amelynek főszereplői a tűzoltók. A papírra vitt történetek sokszor meghatóak, máskor viccesek. A mindennapok valósághűen elevenednek meg a képeken, sokszor tanulságos formában.  

Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját, akik elhivatottságukkal idén is támogatták az alkotni vágyó diákokat. 

Gratulálunk a helyezetteknek! 

A nyertesek listáját a csatolt táblázat tartalmazza. 

Fotó: Árendás Péter/Szeged KvK

        Kovács Ferenc/Hódmezővásárhelyi HTP 

  


Kapcsolódó dokumentumok:

A nyertesek listája (2024.05.31.)