Nyáron is nélkülözhetetlen a szén-monoxid-érzékelő

2024. június 27. 09:01

Szerdán egy makói lakásban mentett életet a készülék.

Egy melléképület égett szerdán reggel egy tömörkényi tanyán. A tüzet a csongrádi hivatásos egység oltotta el, a lakók nem sérültek meg a tűzben. 

Egy hektáron lángolt a lábon álló gabona szerdán Ópusztaszernél. A tűzesthez a kisteleki, a csongrádi és a szegedi hivatásos, valamint a kisteleki önkéntes és a balástyai kutató- és mentőcsoport tagjait riasztotta a főügyelet. Az egységek közös erővel fojtották el a lángokat. 

Szerdán Szeged négy pontján is a leszakadt, magasban lógó faágak veszélyeztették a gyalogosokat. A műszaki mentéseket a város hivatásos tűzoltói rövid idő alatt elvégezték. Személyi sérülés sehol sem történt. Csongrádon pedig az üdülőtelep egyik útját zárta el egy kidőlt fa, melyet a csongrádi hivatásos egység távolított el. 

Életveszélyes szintre emelkedett a szén-monoxid koncentrációja egy makói lakásban. Szerdán délelőtt érkezett a bejelentés, miután a lakásban megszólalt az életmentő készülék. A makói hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, majd a helyszínre kérték a kéményseprő szakembereket is. Megállapították, hogy a kéményben légdugó alakult ki, emiatt áramlott vissza a szén-monoxid a lakásba. A jelzőkészüléknek köszönhetően senki sem sérült meg, a lakóknál a mérgezés legenyhébb tünetei sem jelentkeztek. 

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. 

Fotó: Csongrád-Csanád VMKI/archívum