Tervezd meg Te a FUTÓTŰZ FUTÓKLUB Szeged Tűzoltóság logóját és légy Te is 1 napra Tűzoltó!

2020. január 29. 13:22

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Futótűz Futóklub Szeged Tűzoltóság és a Csongrád Megyei Tűzoltó Kultúráért Alapítvány pályázatot hirdet általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak a FUTÓTŰZ FUTÓKLUB új logójának megtervezésére.

A pályázat fővédnöke Szatmári Imre tű. dandártábornok, főtanácsos a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A bírálóbizottság elnöke Galiba Gábor tű. alezredes, tanácsos a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka. 

A pályázat célja egy friss szellemű, modern megfogalmazású vizuális jel létrejötte.

A FUTÓTŰZ FUTÓKLUB Szeged Tűzoltóságról:

FUTÓTŰZ FUTÓKLUB-ot a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon szolgáló tűzoltók hozták létre közel húsz évvel ezelőtt. Az egyesület keretein belül az állomány tagjai a különböző versenyek alkalmával egységesen egy csapatként mérettették meg magukat az évek során. A tűzoltóságon rendkívül jól működő csapatépítés és csapategység eredményeként a tűzoltók több ultra futóversenyen vettek részt. Az Európában is komoly hírnévre szert tett Balatont megkerülő futóverseny mezőnye például még nem rajtolt el szegedi tűzoltók nélkül, de a FUTÓTŰZ FUTÓKLUB égisze alatt szinte minden helyi vagy országos közép vagy hosszú távú versenyen is feltűnnek a szegedi lánglovagok. 

Tizennégy éve a FUTÓTŰZ FUTÓKLUB létrehozott egy saját versenyt is először csak a tűzoltólaktanya falain belül. Ezeken a versenyeken minden alkalommal a futást ötvözték a tűzoltó munkához szükséges eszközök használatával és a legkülönfélébb akadályokkal, hogy a hivatásukra jellemző elemek is szerephez jussanak a versenyek során. Az egyre nagyobb érdeklődésre való tekintettel négy éve a FUTÓTŰZ Futóverseny csatlakozott Szeged Megyei Jogú Város programsorozatához és új célokat is megfogalmazva tűzoltós családi nappá nőtte ki magát a rendezvény mely minden év május elején immár a Dóm téren várja az érdeklődőket. Rendezvényünk célja, hogy sportolási, versenyzési programok mellett a rendezvény ifjúságfelkészítési, valamint a csapatépítési és sportbaráti kapcsolatok ápolására is lehetőséget biztosítson. A rendezvény karitatív jelleggel lehetőséget biztosít a Gyermeksebészet a Műtétre Váró Gyermekekért Alapítvány, mint társszervező részére adományok gyűjtésére. A kijelölt útvonal Szeged belvárosában és a Tisza partján a város egyik legszebb részén biztosít versenyzési lehetőséget az indulóknak.

A logó követelményei:

  • utaljon a tevékenységre és a nevére
  • legyen üde, fiatalos
  • utaljon a tűzoltók hivatására
  • szabadkézi rajz (A/4-es méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép vagy bármely más szabadkézi technikával készített alkotás)
  • számítógépes grafika (legfeljebb 14 MB kiterjesztésű)

Benyújtás módja: 

Alkotástól függően személyesen, postai úton vagy e-mailen, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére. 

Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

6728 Szeged, Napos út 4.

fmrtrq.xx@xngirq.tbi.uh

Az alkotás leadásakor megadandó adatok: 

Név, életkor, (a pályázat beérkezési határidő napján betöltött életkor), iskola és osztály megnevezése, e-mail cím, telefonos elérhetőség. Az alkotások mellé a szülő vagy gondviselő hozzájáruló nyilatkozatát is mellékelni kell!

Beérkezési határidő:            2020. március 20.

Pályázatok elbírálása, díjazás: 

A bíráló bizottság a beérkezett alkotásokat 2020. március 31-ig értékeli és ezt követően írásban is értesíti a helyezetteket.

A beérkezett pályamunkákból a szervezők kiállítást hoznak létre a 2020. május 09-én megrendezésre kerülő FUTÓTŰZ FUTÓVERSENY helyszínén, Szegeden a Dóm téren.

A beérkezett pályamunkákat figyelembe véve a bíráló bizottság döntése értelmében a kiválasztott logó(k)-t a FUTÓTŰZ FUTÓKLUB Szeged Tűzoltóság az eseményekhez készített ruházatán viselheti, rendezvényeken vizuális jelként használhatja.

Az értékelés szerinti I-IV. helyezettek díja a szülői nyilatkozatok függvényében, hogy 1 napra részt vehetnek a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkájában. 

A fiatalok a nap során megismerkedhetnek a hivatásos tűzoltók napi feladataival, a részükre biztosított védőeszközökkel és szakfelszerelésekkel, gépjárművel maguk is részt vesznek a foglalkozásokon. 

Az elméleti felkészítést követően a nap során műszaki mentési gyakorlaton testközelből tanulhatják meg a gépjárművek szétvágását segítő eszközök használatát. Tűzoltási gyakorlat keretein belül maguk is megismerhetik a különböző oltóanyagok hatásait és részt vesznek az oltásban. A délutáni sport foglalkozás keretein belül kipróbálják a tűzoltók részére meghatározott fizikai felmérőket. Ezáltal a gyerekek maguk is 1 napra is tűzoltók lehetnek