Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Kiszomboron, tűzesethez és segítségnyújtáshoz riasztották a tűzoltókat

2021. október 12. 08:24

Szegeden a Hétvezér utcába tűzesethez riasztották a város hivatásos egységét hétfőn a reggeli órákban. A lakóingatlanban kanapé égett, a tűzoltók a lángokat rövid idő alatt elfojtották. Személyi sérülés nem történt.

Rosszulléte miatt nem tudott ajtót nyitni egy idős asszony szegedi lakásában. A hétfő esti órákban riasztották a város egységét. A tűzoltók nyitották fel a lezárt lakást, majd a személyt átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik azonnal megkezdték az ellátást.

Életveszélyes szintre emelkedett a szén-monoxid koncentrációja egy kiszombori lakóingatlanban hétfő este. A lakók jelzőkészüléke azonnal figyelmeztetett, ennek köszönhetően senkinek sem esett baja. A makói tűzoltók érkeztek a helyszínre, több mérést is végeztek a lakásban. A szén-monoxid-érzékelőben tárolt magas értékek miatt – a lakók biztonsága érdekében -  a gázszolgáltató a hibás konvektort leválasztotta a hálózatról.

 

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.