Érzékelőkkel az életünkért és a biztonságunkért

2022. január 07. 11:29

Csongrád-Csanád megyében a fűtési szezon kezdete óta (2021. október 15.) mostanáig több mint hatvan család otthonában csaptak fel a lángok. A tűzeseteknél mintegy ötven órán át végezték az oltást a tűzoltók, tehát összeadva több mint két napon át dolgoztak a megye tűzoltói a lakásokban keletkezett tüzek eloltásánál az elmúlt mintegy három hónapban. Októberben egy szentesi tűzesetben súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett az ott élő idős férfi, decemberben pedig szintén Szentesen egy ember életét vesztette, amikor kigyulladt az otthona.  Volt, ahol a falban futó vezetékek nem bírták a terhelést, máshol pedig a fűtőeszközök szabálytalan használata okozott tragédiát. A tűzhelyen felejtett étel is sok esetben okoz riadalmat, sok esetben percek alatt árasztja el az otthonokat.

A Csongrád-Csanád megyei tűzesetek egyik helyszínén sem volt tűzjelző készülék. A hő-és füstérzékelők pedig bizonyítottan élteket és értékeket mentenek. A halálesetek megelőzhetőek lennének egy füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, ekkor még sérülések nélkül ki lehet menekülni a lakásból. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb lehet, hiszen minél hamarabb tudjuk riasztani a tűzoltókat, ők annál gyorsabban kezdik meg a mentést. 

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Megyénkben hetente átlagosan három, szén-monoxiddal kapcsolatos bejelentés érkezik a szegedi főügyeletre. Többségében azt követően, hogy az otthonokban felszerelt érzékelő jelzést adott le.  Az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is azonnal jeleznek. A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest hatodik kerületében. Az áldozatok közül kettő gyerek volt. 

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Fotó: Csongrád-Csanád MKI/archívum