Mérlegen a 2022-es év – évértékelőt tartott az Igazgatóság

2023. március 10. 11:39

A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. évi tevékenységét értékelte Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, igazgató március tizedikén Szegeden. A tábornok az állománygyűlésen kiemelte, hogy az elmúlt évet az igazgatóság életében három dolog határozta meg alapvetően: a világjárvány, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, valamint az azt követő gazdasági nehézségek.

Az évértékelő és feladat-meghatározó állománygyűlésen az Igazgatóság tiszti állománya vett részt. Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok szakterületenként adott külön összefoglalót az elmúlt év legfontosabb eseményeiről, a kiemelt fejlesztésekről, ismertette a legfontosabb végrehajtott feladatokat és eredményeket. 

Az igazgató elmondta, hogy a tűzoltói beavatkozások terén megfordult az eddigi évek gyakorlata: 2022-ben hosszú évek után először volt magasabb a tűzesetek száma, mint a műszaki mentéseké, ennek oka pedig az extrém szárazság volt. A tűzoltóknak megköszönte azt a sokszor emberfeletti küzdelmet, amit egy-egy szabadtéri tűzesetnél végeztek az egységek. A tűzoltók a több esetben is napokon át elhúzódó oltásoknál fizikailag és lelkileg is nagy megterhelésnek voltak kitéve, de minden egyes beavatkozásnál bizonyították szakmaiságukat és rátermettségüket.

A legtöbb beavatkozást a legalacsonyabb, azaz az egyes riasztási fokozatban hajtották végre az egységek, de 2022-ben jelentősen nőtt a magasabb riasztási fokozatban elrendelt riasztások száma, főképp a nagy kiterjedésű szabad területi tűzesetek miatt. 

A tűzoltói beavatkozások nem csak az egységekre, hanem a szegedi főügyeletre is nagy terhet rótt. 2022-ben több, mint ötezer adatlap érkezett be a műveletirányításon dolgozó munkatársakhoz. A beérkezett jelzéseket követően az ügyeleten dolgozó hivatásosok minden esetben a szakmai elvárásoknak megfelelően riasztották az egységeket.  

A tábornok elmondta, hogy 2022-ben kiemelkedő volt az önkéntes tűzoltók aktív szerepvállalása is. Jelentősen nőtt az általuk végzett beavatkozások száma, amely nagy segítséget jelentett a hivatásos egységeknek. 

Az évértékelő rendezvényen elhangzott, hogy az Igazgatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a lakosok biztonsága érdekében a területen működő veszélyes üzemek zavartalan működésére, emellett a szükséges mértékben ellenőrzik a veszélyes anyagokkal kapcsolatos közúti áruszállítást is. A közlekedésre veszélyt jelentő szállítmányokat felderítik, a maximális biztonság érdekében a szükséges intézkedéseket megteszik a szakemberek. A közúti ellenőrzések mellett ugyanez igaz a vasúti szállítmányokra is. 

A vármegyei igazgatóság munkatársai fontos munkát végeznek a lakosság tájékoztatásában is felkészítésében is. Az igazgató kiemelte, hogy a járvány ellenére folyamatos volt a munka ezen a területen is. A tűzoltók számos rendezvényen vettek részt, és több intézményben is személyesen adták át a legfontosabb információkat a vármegyei vezetők és a lakosok számára.

Fotó: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád VMKI