Lakástűzben két ember vesztette életét vármegyénkben 2024 első félévében

2024. július 10. 12:03

2024 első félévében 129 olyan tűzeset volt Csongrád-Csanád vármegyében, amely lakásban vagy családi házak területén keletkezett. Ebben az időszakban 1757 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben két ember vesztette életét, ezekben a tüzekben tizenöt ember sérült meg.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen egy teljes napnyi oltásra és 244 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás március 20-án volt Csongrádon. A nádtetős családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt összesen nyolc órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 2 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (18 százalék), kéményben (12 százalék), illetve hálóban (11 százalék) keletkezett.

A 129 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 47-szer riasztották a tűzoltókat. két ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. A júniusi hőségriasztás négy napjában 4-szer riasztották a vármegye tűzoltóit szén-monoxid miatt.

Fotó: Csongrád-Csanád VMKI/archívum