Lakástüzek 2022-ben Csongrád-Csanád megyében

2022. október 11. 12:05

Idén szeptember végéig mintegy 220 lakás gyulladt ki Csongrád-Csanád megyében. A lakástüzek következtében 29 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 3 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

A tűzoltók a tűzzel érintett épületekből 21 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan negyven percet vett igénybe. A lakástüzek harmincnyolc százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. 

14 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. Több mint 20 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 72 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, 7 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 2-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.