Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Hőségriasztás lépett életbe
2023. augusztus 22.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14:00 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan.

Vihar söpört át szombat délután Csongrád-Csanád vármegyén
2023. augusztus 05.

Főként Hódmezővásárhelyen van szükség tűzoltói beavatkozásokra.

Szombattól szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztás
2023. július 14.

A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ÉS A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG KÖZÖS KÖZLEMÉNYE.

Hőségriasztás van az országban
2023. július 11.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

2022-ben három ember halt meg lakástűzben vármegyénkben, tizenegyen pedig megsérültek szén-monoxid-mérgezésben
2023. január 09.

2022-ben megyénkben összesen 268 lakástűz keletkezett, ami 23-mal több, mint 2021-ben, ez 10 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán több mint 2800 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, ez átlagosan helyszínenként mintegy tíz négyzetméteres tüzet jelent.

A tűzijátékokkal kapcsolatos tűzmegelőzés már a vásárlásnál kezdődik
2022. december 28.

Szilveszter éjjel 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma országszerte. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák, gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy autó alá repül és ott okoz tüzet.

A mentéseket segítő, vadonatúj eszközöket vettek át a megye önkéntes tűzoltói
2022. december 22.

Decemberben a megye valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkéntes tűzoltó egyesülete átvette a központi költségvetésből elnyert támogatást Csongrád-Csanád megyében is. Ennek egy része a működéshez szükséges pénzbeli támogatás, más része pedig az új eszközök formájában nyújtott támogatást jelenti. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, az eszközöket pedig csütörtökön délelőtt kapták meg az egyesületek képviselői.

Nyilvános a jövő évi sormunkaterv
2022. december 15.

Idén is elkészítette és elérhetővé tette a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a 2023. évi társasházi sormunkatervét.

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!
2022. november 25.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

Vezetői kinevezések a megyei katasztrófavédelemnél
2022. november 03.

2022. november elsejétől Rókus Imre tű. alezredes a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóhelyettese. A szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői pozícióját pedig ezentúl Hallai Zsolt tű. alezredes tölti be. Mindkét új vezető a november másodikán, az Igazgatóság épületében, vezetői körben megtartott állománygyűlésen vehette kinevezési okmányait Erdélyi Krisztián tű. dandártábornoktól, a BM OKF műveleti főigazgató-helyettesétől.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
2022. október 25.

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

Lakástüzek 2022-ben Csongrád-Csanád megyében
2022. október 11.

Idén szeptember végéig mintegy 220 lakás gyulladt ki Csongrád-Csanád megyében. A lakástüzek következtében 29 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 3 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

Önkéntesek és a mentőcsoportok is segítenek, ha baj van
2022. október 09.

A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a makói hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi és nemzeti minősítő gyakorlatot szervezett múlt pénteken. A makói gyakorlat célja az új önkéntes egységek felkészítése, valamint gyakorlati felkészültségük elősegítése volt.

„Seveso III. 2022” szakmai napok
2022. szeptember 28.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Seveso III. Irányelv hazai jogrendbe ültetése kapcsán megváltozott üzemeltetői kötelezettségek maradéktalan teljesítésének elősegítése, az ammóniás hűtőrendszerek biztonságos üzemeltetési feltételeinek, a küszöbérték alatti üzemek karbantartási rendszereinek, a katasztrófavédelmi mobil laborok tevékenységének bemutatása, valamint az érintett felek felkészítése érdekében szakmai napokat szervez „Seveso III. 2022” címmel.

Természetbeni támogatás az önkormányzati tűzoltóságoknak és önkéntes tűzoltó egyesületeknek
2022. szeptember 08.

korábban már jóváhagyott pénzbeli támogatások után az országos katasztrófavédelmi főigazgató döntött az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek természetbeni támogatásairól is.