Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

2022-ben három ember halt meg lakástűzben vármegyénkben, tizenegyen pedig megsérültek szén-monoxid-mérgezésben
2023. január 09.

2022-ben megyénkben összesen 268 lakástűz keletkezett, ami 23-mal több, mint 2021-ben, ez 10 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán több mint 2800 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, ez átlagosan helyszínenként mintegy tíz négyzetméteres tüzet jelent.

A tűzijátékokkal kapcsolatos tűzmegelőzés már a vásárlásnál kezdődik
2022. december 28.

Szilveszter éjjel 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma országszerte. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák, gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy autó alá repül és ott okoz tüzet.

A mentéseket segítő, vadonatúj eszközöket vettek át a megye önkéntes tűzoltói
2022. december 22.

Decemberben a megye valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkéntes tűzoltó egyesülete átvette a központi költségvetésből elnyert támogatást Csongrád-Csanád megyében is. Ennek egy része a működéshez szükséges pénzbeli támogatás, más része pedig az új eszközök formájában nyújtott támogatást jelenti. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, az eszközöket pedig csütörtökön délelőtt kapták meg az egyesületek képviselői.

Nyilvános a jövő évi sormunkaterv
2022. december 15.

Idén is elkészítette és elérhetővé tette a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a 2023. évi társasházi sormunkatervét.

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!
2022. november 25.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

Vezetői kinevezések a megyei katasztrófavédelemnél
2022. november 03.

2022. november elsejétől Rókus Imre tű. alezredes a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóhelyettese. A szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői pozícióját pedig ezentúl Hallai Zsolt tű. alezredes tölti be. Mindkét új vezető a november másodikán, az Igazgatóság épületében, vezetői körben megtartott állománygyűlésen vehette kinevezési okmányait Erdélyi Krisztián tű. dandártábornoktól, a BM OKF műveleti főigazgató-helyettesétől.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
2022. október 25.

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

Lakástüzek 2022-ben Csongrád-Csanád megyében
2022. október 11.

Idén szeptember végéig mintegy 220 lakás gyulladt ki Csongrád-Csanád megyében. A lakástüzek következtében 29 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 3 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

Önkéntesek és a mentőcsoportok is segítenek, ha baj van
2022. október 09.

A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a makói hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi és nemzeti minősítő gyakorlatot szervezett múlt pénteken. A makói gyakorlat célja az új önkéntes egységek felkészítése, valamint gyakorlati felkészültségük elősegítése volt.

„Seveso III. 2022” szakmai napok
2022. szeptember 28.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Seveso III. Irányelv hazai jogrendbe ültetése kapcsán megváltozott üzemeltetői kötelezettségek maradéktalan teljesítésének elősegítése, az ammóniás hűtőrendszerek biztonságos üzemeltetési feltételeinek, a küszöbérték alatti üzemek karbantartási rendszereinek, a katasztrófavédelmi mobil laborok tevékenységének bemutatása, valamint az érintett felek felkészítése érdekében szakmai napokat szervez „Seveso III. 2022” címmel.

Természetbeni támogatás az önkormányzati tűzoltóságoknak és önkéntes tűzoltó egyesületeknek
2022. szeptember 08.

korábban már jóváhagyott pénzbeli támogatások után az országos katasztrófavédelmi főigazgató döntött az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek természetbeni támogatásairól is.

Rangos elismerést vett át a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese
2022. augusztus 23.

A Csongrád-Csanád Megye Közrendjéért és Közbiztonságáért Díj - annak az egyénnek és közösségnek adományozható, aki a megye közrendje, közbiztonsága érdekében kimagasló szakmai munkát, valamint önfeláldozó, helytálló tevékenységet végez. 2022. augusztus 20-a alkalmából ezzel a díjjal ismerték el Huszár Tibor tűzoltó ezredes munkáját. A díjat Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke adta át az ópusztaszeri ünnepi rendezvényen.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély
2022. augusztus 17.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Legmagasabb fokú hőségriasztás lép életbe
2022. augusztus 17.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Elhunyt Varga Sándor
2022. augusztus 06.