Rangos elismerést vett át a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese

2022. augusztus 23. 11:58

A Csongrád-Csanád Megye Közrendjéért és Közbiztonságáért Díj - annak az egyénnek és közösségnek adományozható, aki a megye közrendje, közbiztonsága érdekében kimagasló szakmai munkát, valamint önfeláldozó, helytálló tevékenységet végez. 2022. augusztus 20-a alkalmából ezzel a díjjal ismerték el Huszár Tibor tűzoltó ezredes munkáját. A díjat Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke adta át az ópusztaszeri ünnepi rendezvényen.

Huszár Tibor tűzoltó ezredest 1990. augusztus elsején nevezték ki hivatásos tűzoltói állományba, a Szeged-Algyői Üzemi Tűzoltóparancsnokságra, ahol különböző készenléti tűzoltói beosztásokat látott el. A Szegedi Városi Tűzoltóparancsnokságra 1994. júliusában helyezték át, ahol szolgálatparancsnok-helyettesi, majd szolgálatparancsnoki beosztásokat látott el. Készenléti tűzoltói szolgálati beosztásaiban folyamatosan kiváló szintű teljesítményt nyújtott, a Csongrád megyei tűzoltó-parancsnokság hivatásos állományába szolgálati és kiképzési kiemelt főelőadói beosztásba nevezték ki 1997 októberében. 

2000-től a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentésszervezési Osztályán kiemelt főelőadóként folytatta pályáját, majd a Polgári Veszélyhelyzet Kezelési Osztályon ügyeletvezetői beosztásban dolgozott. 

2008. júliusa és 2011. decembere között a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatójaként látta el szolgálatát. 

2012. január elsejétől a megyei igazgatóhelyettesként dolgozik együtt munkatársaival. 

Magas szintű elméleti tudásával, három évtizedes gyakorlati tapasztalatával több esetben hozzájárult a Magyarország területén kialakult árvízi veszélyhelyzetek eredményes védekezési munkálataihoz. A 2010-es évben történt Kolontári vörösiszap-katasztrófa elhárítása, valamint a helyszíni mentés során példamutató szakmai tevékenységet és hozzáértést, áldozatkész helytállást tanúsított.

Hatékonyan vett részt az integrált katasztrófavédelmi szervezet területi és helyi szakterületeinek kialakításában, emellett vezetőként irányítja a katasztrófavédelmi területi szerv hatékony működését. 

Az elmúlt időszakban példamutató vezetői-irányító szerepet vállalt a katasztrófavédelmi hatósági területen feladatot ellátó szakemberek kiválasztásában, képzésének ösztönzésében, felkészítésében, valamint a tűzmegelőzési feladatokat végző munkatársak szemléletének átalakításában.

A vízügyi- és vízvédelmi hatósági feladatok 2014. évben történt átvételénél irányította a szakterület integrációját a katasztrófavédelmi szervezetbe. A vízügyi hatósági területen eredményesen gyakorolja a szakmai felügyeleti, valamint irányítási jogkörét.

Munkája során döntéseit a magas szakmai tudás, az empátia és a törvényeknek történő maximális megfelelés határozza meg. Támogatja a fiatal szakemberek beilleszkedését, szakmai tudásuk elmélyítését. Szolgálati ideje alatt a tűzoltósági szervezet több alkalommal átalakult, mind fenntartóját, mind elnevezését, mind feladatkörét tekintve. Az átalakításokat zökkenőmentesen, a munkatársak egyéni érdekeit is figyelembe véve vezényelte le.

Életútja során számtalan alkalommal részesült kitüntetésekben, melyek közül kiemelendő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozata. Emellett 2006-ban miniszterelnöki dicséretet, 2010-ben munkája elismeréseként miniszterelnöki elismerő oklevelet vehetett át. 

Huszár Tibor tűzoltó ezredes életútja, vezetői magatartása példaként szolgál mindazok számára, aki a hivatásos életet választják és van elég erejük, kitartásuk a közszolgálatára.