Önkéntesek és a mentőcsoportok is segítenek, ha baj van

2022. október 09. 12:04

A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a makói hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi és nemzeti minősítő gyakorlatot szervezett múlt pénteken. A makói gyakorlat célja az új önkéntes egységek felkészítése, valamint gyakorlati felkészültségük elősegítése volt.

A megyei igazgatóság három szakképzővel írt alá együttműködési megállapodást, melynek értelmében a jövőben egy esetleges viharkár felszámolásánál számíthatnak majd a középiskolák tanulóira. A Bedő Albert Erdészeti Technikum, a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum, valamint a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt a Maros-parton megtartott gyakorlaton, ahol komoly előkészületek után kezdték meg a feltételezett szituációban a károk felszámolását. 

Az előre megírt forgatókönyv alapján egy szupercella által létrejött viharos szél miatt az üdülőövezet területén fák dőltek és törtek ki, amelyek veszélyeztették a járókelőket és az autósok közlekedését is. Ezek felszámolásában vettek részt a hivatásos tűzoltók mellett a tanulók is. 

A diákok - tanulmányaiknak köszönhetően - fiatal koruk ellenére nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Horváth József, a Galamb József iskola igazgatója hozzátette, amellett, hogy a vihar sújtotta területen felszámolják a károkat, komoly segítséget nyújthatnak a szállításban is, hiszen sokuknak már megvan a traktor vezetéséhez szükséges engedélye is. 

Egy-egy vihar kapcsán nagy szükség van a hivatásos egységek mellett az önkéntes tűzoltók segítségére is. Az ő szakmai felkészültségük is elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan tudjanak segíteni és jelen lenni a kárhelyszíneken. A viharkárok felszámolását a diákok mellett most a földeáki, a maroslelei és a szegedi önkéntes tűzoltók, valamint a DORT (Dél-Alföldi katasztrófavédelmi off-road-és túra egyesület) mentőcsoport és a Vöröskereszt tagjai is gyakorolhatták. Ők mindannyian csatlakoztak a pénteki rendezvényhez, ahol figyelemmel kísérhették azt is, hogyan avatkoznak be a tűzoltók egy közúti baleset mentésénél. 

A gyakorlat végén Szatmári Imre tű. dandártábornok, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint a három szakképző intézmény képviselője is aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a jövőben a diákok és a tűzoltók együttműködnek egy esetleges viharkár esetén. A tábornok elmondta, erre azért is van szükség, mert például a 2019-es szeptemberi szegedi vihar kapcsán több mint 1500 lakossági bejelentés érkezett a szegedi főügyeletre. ezek felszámolása akár 2-3 napig is eltarthat, de ez folyamatos jelenlétet igényel a hivatásos egységektől. Ilyen esetekben hatalmas segítséget jelenthet az önkéntes egységek és mentőcsoportok által elvégzett munka, amely nagyban tehermentesíti a hivatásos tűzoltókat, és hozzájárul károk és a veszélyes szituációk minél gyorsabb felszámolásához.